Fogalmak, gyakori kérdések

Találja meg a választ!

Fogalmak, gyakori kérdések

Fogalmak

Az orvostudománynak a férfi nemi szervek megbetegedéseivel, a férfi megtermékenyítő képességével és szexualitásával foglalkozó ága.
A herék a herezacskóban helyezkednek el, tojás alakúak, legnagyobb átmérőjük átlagosan 3,5 - 4,5 cm. Feladatuk a hímivarsejtek, a spermiumok képzése valamint a férfihormon, a tesztoszteron termelése.
A herék hátsó részénél helyezkednek el a mellékherék. Feladatuk a herékben termelt spermiumok érésének és tárolásának biztosítása. Ezekből erednek az ondóvezetékek, amelyek a spermiumokat a tárolási helyre, a prosztata mögötti ondóhólyagokba juttatják.
A herevisszér tágulata (varicokele) a herét körülvevő vénás hálózat kitágulását jelenti. Az esetek túlnyomó többségében bal oldalon fordul elő. A varicokele sokszor tünetmentes, és csak a herezacskón keresztül tapinthatóak a tágult vénák, máskor here körüli húzó fájdalom, (mely gyakran hosszú ideig tartó állás, autóvezetés vagy erőlködés során jelentkezik) hívja fel rá a figyelmet. A tágult vénák miatt romlik a here vérkeringése, és megnő a herét körülvevő szövetek hőmérséklete, ami a spermiumtermelés romlásához, végső soron akár a here károsodásához vezethet.
Ha a herét körülvevő burkok között folyadék szaporodik fel, herevízsérv (hydrokele) alakul ki. Mindkét oldalon előfordulhat.
A kórokozók általában a külvilágból jutnak a férfi húgyutaiba, ahonnan az ondózsinóron át levándorolhatnak a mellékherébe. Ekkor alakul ki a mellékheregyulladás. Az akut (heveny) gyulladás fő tünetei a mellékhere duzzanata és erős fájdalma, a herezacskó bőrének piros, fénylő volta, a magas láz.
Elsősorban a felnőttkori vírusos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) kapcsán gyulladhat be a here, ha a vírus a vérárammal oda is eljut. Ez is meddőséget okozhat a későbbiekben.
A heredaganatok a fiatal férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatai közé tartoznak, de előfordulhatnak idősebb korban is. A heredaganatok fő tünete a herében tapintott kemény csomó, vagy a here fájdalommentes megnagyobbodása.
A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. Oka a vizeletben oldott állapotban lévő bizonyos anyagok kicsapódása, kikristályosodása. A vesekövek kialakulását elősegíti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás, a vizelet túlzott kalcium-tartalma, a veséket és vesevezetéket érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos megbetegedések, és genetikai hajlam. A vesekövek mérete 1-2 mm-től több cm-ig is terjedhet.
Manapság már lehetőség van a vesében vagy a vesevezetékben elakadt kövek ún. testen kívüli lökéshullám kezelésére ( ESWL kezelés), azaz a kövek apró darabokra törésére műtéti behatolás nélkül. A kezelést követően az apró, sokszor homokszemnyi darabkák spontán távoznak. A kezelés mintegy 25 - 45 percig tart, melynek során a páciens egy kezelőágyon fekszik, és a vesekőre fókuszált lökéshullámok a gyakori, változtatható erősségű ütések formájában a test szövetein áthatolva "szétrobbantják" a követ. A kezelést követően a betegek általában - amennyiben panaszmentesek - utasításokkal ellátva haza is mehetnek.
Ismert adat, hogy a gyermektelen házasságért 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei tehetők felelőssé, és az is, hogy a férfi termékenyítőképességi mutatók világszerte csökkenő tendenciát mutatnak. A férfimeddőség kivizsgálása fájdalommentes, az alapvizsgálatok során fizikális vizsgálat, spermium analízis történik, szükség esetén ezeket ki kell egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai vizsgálattal, ultrahang vagy röntgen vizsgálatokkal.
A vizsgálat magában foglalja a spermiumok számának, alakjának, mozgékonyságának és túlélési képességének vizsgálatát.
Merevedési zavarnak, más néven erektilis diszfunkciónak (ED), azt nevezzük, amikor a hímvessző merevségi állapota nem elegendő a közösülés létrejöttéhez, vagy eredményes befejezéséhez. A merevedési zavar egyéb szervi megbetegedés (szívbetegség, cukorbetegség stb.) első jele is lehet, sokszor hormonhiánnyal jár együtt, máskor a hajszolt életmódból, a párkapcsolati problémákból adódóan pszichés eredetű.
A köztudat jól ismeri a női klimaxot, annak tüneteit, de a legtöbben nem tudják, hogy az 50. életkor körül a férfiakban is bizonyos hormonhiány alakul ki, melynek során a tesztoszteron, a férfi nemi-hormon mennyisége drasztikusan csökken. Ez a hormon "uralja" a férfi egész életét, kezdve a kamaszkortól szerepe van a hangmélység, a szőrnövekedés, az izomerő kialakításában, emellett szükséges a spermiumok kifejlődéséhez, a nemi vágy kialakulásához, a csontszerkezet egészségének megőrzéséhez, de fontos a memória, a hangulat számára is, valamint általa alakulnak ki a férfias viselkedési formák is. Hiánya különböző testi, psychés és szexuális zavarokat okozhat. A vér tesztoszteron – szintje vérvétellel kimutatható és szükség esetén pótolható.
A prosztata (dülmirigy) a férfiak húgyhólyagja alatt elhelyezkedő, gesztenyényi mirigyes szerv, melynek váladéka a megtermékenyítő képességben játszik szerepet.
Prosztata Specifikus Antigén, egy rmarker, ami a prosztata jó- vagy roszzindulatú megbetegedéseiben emelkedő tendenciát mutat. Évenkénti ellenőrzésével a prosztatatrák időben kiszűrhető és kezelhető
A prosztatarák az 50 év feletti férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Manapság a prosztatarák szűrése vérből, egy un. tumormarker, a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) kimutatásával és a prosztata fizikális vizsgálatával történik, emellett általában érdemes ultrahang vizsgálatot is végezni. Gyanús esetekben a prosztatarákot egyértelműen csak a prosztatából vett biopsziás minta szövettani vizsgálata igazolja, ekkor további vizsgálatokra is szükség van. (CT vagy MR vizsgálat, izotóp vizsgálat). A prosztatarák kezelése korai esetekben műtéti, amely a prosztata és az ondóhólyagok (szükség esetén a kismedencei nyirokcsomók) eltávolítását jelenti. A műtét történhet nyíltan vagy az - alkalmas esetekben - endoszkópos un. laparoszkópos műtéttel is.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretkezés után erős fájdalmat érzek a jobb herezacskómban, de csak pár óra hosszáig, aztán elmúlik. Ez mitől lehet?

Válasz:

Kedves Kérdező!
A herezacskók fájdalma több okra is visszavezethető. Esetenként nem is urológiai eredetű a probléma, hanem izomhúzódás vagy gerincprobléma. De okozhat ilyen tünetet a mellékherék gyulladása is, ezért mindenképp javaslom urológus felkeresését.

Kérdés:

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy miként zajlik egy ilyen spermium analízis?

Válasz:

Kedves Kérdező!
A vizsgálat teljesen fájdalommentes. Előtte 3-4 nappal önmegtartóztatás szükséges, hogy a minta megfelelő minőségű legyen. Lehetőség van arra is, hogy a mintát otthonról hozza be, ehhez az kell, hogy a minta szállítása két órán belül és tiszta tárolóedényben megoldható legyen. A mintavételnél óvszer használata tilos, mivel ez károsíthatja a spermiumokat.
Még több információért: http://www.ferfigyogyaszat.hu/

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr! A herezacskómban kézzel is tapintható elváltozás van, olyan mint egy üres kis hólyag, de fájdalmam nincs, csak néha nagyobbnak tűnik a herém.

Válasz:

Kedves Kérdező!
Feltehetőleg egy ártalmatlan cisztáról van szó, ami önmagában nem okoz semmilyen kárt. Ennek ellenére esetleges daganat kizárása céljából feltétlenül érdemes urológiai kivizsgáláson jelentkezni. Amennyiben bebizonyosodik hogy cystáról van szó, teendőt nem igényel, de ha nő, feszül vagy kezd zavaróvá válni, akkor egy kisebb műtéttel eltávolítható.

Kérdés:

Tisztelt Doktor úr/nő!Több éve vagyunk együtt a párommal!Szexuális életünkkel idáig nem volt, de az utóbbi időben viszont nehezen van merevedésem ,vagy ha van akkor hamar ejakulálok! Sportolok, nem iszok,nem dohányzok és ilyen problémám még sosem volt. Mit lehet ilyenkor tenni?

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Ön problémájának a hátterében valószínűleg szervi elváltozás áll, vagy esetleg lelki probléma. Tanácsos andrológushoz fordulni egy alaposabb kivizsgálás miatt.

Kérdés:

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mi az a oligozoospermia?

Válasz:

Kedves Kérdező!
Az oligozoospermia az, amikor az ondóban csökkent számban vannak jelen a spermiumok. Mindenképp javaslok egy andrológiai vizsgálatot, valamint sokat segíthet a Fer 14 tabletta alkalmazása. További információt itt talál: http://www.fer14.hu/

Kérdés:

Kedves Doktor Úr! Olyan gondom volna, hogy a makkom alatt 1-2 centivel megakad a bőr és lehúzza a makkomat is egy kicsit. Ez okoz valamilyen komolyabb problémát, szükséges a műtét?

Válasz:

Kedves Kérdező!
A rövid fitymafék gyakori jelenség. Kisfokú rövidülésnél nincs vele komolyabb teendő, csak ha panaszt okoz. Merevedéskor feszülhet, továbbá szexuális együttlétkor vagy önkielégítéskor akár be is berepedhet. Ez erőteljesebb vérzéssel járhat, ami ijesztő lehet ugyan, de nem jelent nagy veszélyt. Szorítással pár perc alatt elmúlik. Valóban lehetséges a műtéti beavatkozás. Egy urológus egy apró bemetszést ejt a fitymaféken, ez körülbelül 5 percig tart, helyi érzéstelenítéssel. A seb 1-2 hét alatt begyógyul, ekkor érdemes kamillával borogatni. A teljes gyógyuláshoz legalább 6-7 hét szükséges.

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy feltűnően csökkent a spermám mennyisége, leginkább csak folydogál. A heréim normális méretűek, de például vizeléskor érzek egy enyhe csípő érzést. Lehet, hogy fertőzésem van, vagy ezt okozhatja a stressz is? Mostanában elég nehéz időszakon megyek keresztül. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező!
Egy esetleges stresszesebb időszak valóban okozhatja a prosztata pangását vagy gyulladását, de én mindenképp javasolnék egy urológiai vizsgálat elvégzését, akár vizelet és ondótenyésztéssel együtt, hogy biztosan kizárható legyen egy esetleges fertőzés. Továbbá ajánlanám figyelmébe a fer 14 férfierő tablettát, amely segíthet megoldani a problémát, amennyiben kórokozó okozta vagy más szervi baj nincs a háttérben.

Segíthetünk?

Jelentkezzen vizsgálatainkra!

© 2021 Férfigyógyászat.hu

Back to top