Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Prosztatarák

A prosztatarák

A prosztata (dülmirigy) a férfiak húgyhólyagja alatt elhelyezkedő, gesztenyényi mirigyes szerv, melynek váladéka a megtermékenyítő képességben játszik szerepet.
A prosztatarák az 50 év feletti férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, emiatt a prosztatarák szűrésének és korai felismerésének igen nagy a jelentősége.
Manapság a prosztatarák szűrése vérből, egy un. tumormarker, a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) kimutatásával és a prosztata fizikális vizsgálatával történik, emellett általában érdemes ultrahang vizsgálatot is végezni. Gyanús esetekben a prosztatarákot egyértelműen csak a prosztatából vett biopsziás minta szövettani vizsgálata igazolja, ekkor további vizsgálatokra is szükség van. (CT vagy MR vizsgálat, izotóp vizsgálat).

A prosztatarák kezelése

A prosztatarák kezelése korai esetekben műtéti, amely a prosztata és az ondóhólyagok (szükség esetén a kismedencei nyirokcsomók) eltávolítását jelenti. A műtét történhet nyíltan vagy az – alkalmas esetekben – endoszkópos un. laparoszkópos műtéttel is. Amennyiben a beteg nem alkalmas műtétre vagy nem vállalja azt, lehetőség van a prosztata irradiációs (sugár) kezelésére is. Az alkalmazott eljárások előnyeiről és hátrányairól a beavatkozást végző orvosok minden esetben tájékoztatást adnak.
Amennyiben a folyamat olyan stádiumban van, hogy műtéttel a prosztatarák nem távolítható el megnyugtató módon a szervezetből, lehetőség van hormonkezelésre, melynek során a daganatsejtek növekedése hormonálisan gátolható. Ilyen esetekben naponta tablettát kell szedni és – a választott gyógyszertől függően – havonta vagy két- illetve háromhavonta injekciós kezelésre kell járni. A hormonális kezelésre a daganat egy idő után (ez általában több év) érzéketlenné válik, ilyenkor cytostatikus kezelés szükséges.
A prosztatarák kezdetben, amikor a daganat még nem terjedt túl a prosztatán, általában tünetmentes, ám ebben a stádiumban sokkal jobb prognózissal kezelhető, mint előrehaladott esetekben, éppen ezért igen fontos a rák korai felismerése, szűrése.

További kórképek és kezelésük

- Férfigyógyászat.hu

Férfi meddőség

- Férfigyógyászat.hu

Merevedési zavar

- Férfigyógyászat.hu

Herék elváltozásai

- Férfigyógyászat.hu

Férfi klimax

- Férfigyógyászat.hu

Vesekő