Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Férfi klimax

A köztudat jól ismeri a női klimaxot, annak tüneteit, de a legtöbben nem tudják, hogy az 50. életkor körül a férfiakban is bizonyos hormonhiány alakul ki, melynek során a tesztoszteron, a férfi nemi hormon mennyisége drasztikusan csökken, ez a férfi klimax. Sokan úgy gondolják, hogy a tesztoszteron pusztán un. szexhormon, mások izomnövelő hatását ismerik. Igazság szerint ez a hormon “uralja” a férfi egész életét, kezdve a kamaszkortól szerepe van a hangmélység, a szőrnövekedés, az izomerő kialakításában, emellett szükséges a spermiumok kifejlődéséhez, a nemi vágy kialakulásához, a csontszerkezet egészségének megőrzéséhez, de fontos a memória, a hangulat számára is, valamint általa alakulnak ki a férfias viselkedési formák is.

- Férfigyógyászat.hu

Mindebből következik, hogy a tesztoszteron-hiány mind pszichés -, mind szervi -, mind pedig szexuális problémákat okozhat. A középkorú férfiak hormonhiányos állapotát szokták “középkori krízisnek” is nevezni, mivel ezek a problémák kihatással vannak a férfi egészségére, családi életére és munkahelyi teljesítő képességére is.

Sokan nem tudják, hogy ezek a tünetek könnyen enyhíthetőek és sok férfi önértékelési válságba jut, pedig a panaszokra van megoldás. Ma már hatékony kezeléssel mind a hormonpótlás megoldható, mind pedig a következményes szexuális és pszichés zavarok is könnyen orvosolhatók, ezáltal ez az átmeneti kezelés átsegíti a férfiakat a problémás időszakon.

A férfi klimax kezelése összetett

Maga a probléma is összetett, a kezelése is “többlépcsős”, és többirányú.

Fontos, hogy a férfi maga is akarjon tenni azért, hogy a férfi klimax állapota ne állandósuljon. Ezt elérheti életmódbeli és étrendi változtatásokkal: A rendszeres testmozgás, a zsírszegény-, fehérjedús táplálkozás már önmagban is hatásos tud lenni. Nagy hangsúlyt kell fektetni a csontritkulás megelőzésére, amely – szintén kevesek által ismert – a férfiaknál sem elhanyagolható és szintén a hormonhiány velejárója. A középkorú férfiaknál ebben az időben jelennek meg leggyakrabban az egyéb betgségek is, um. a magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, prosztata-megnagyobbodás, amelyek kialakulása tovább ronthatja az addig egészséges férfi testi és lelki állapotát egyaránt. Emiatt fontos ezen betegségek kiszűrése és szükség esetén kezelése.

A hormonhiány egyszerűen kezelhető tesztoszteron készítményekkel, de férfiaknál sem szabad megfeledkezni az előzetes rákszűrésről. A hormonpótlással sokszor a szexuális problémák is megszűnnek, ha mégsem, manapság már többféle, hosszú- és rövidhatású készítmény áll rendelkezésre.

Ha a férfiak tisztában vannak azzal, hogy a probléma könnyen kezelhető, és már a kezdeti tünetetek jelentkezésekor orvoshoz fordulnak, megkímélik magukat és környezetüket attól, hogy ez az állapot rányomja bélyegét az elkövetkező éveikre, hiszen éppen ezek azok az évek, amikor az egészséges férfiakra a legnagyobb szüksége van a családnak és a munkahelynek egyaránt.

További kórképek és kezelésük

- Férfigyógyászat.hu

Férfi meddőség

- Férfigyógyászat.hu

Merevedési zavar

- Férfigyógyászat.hu

Herék elváltozásai

- Férfigyógyászat.hu

Vesekő

- Férfigyógyászat.hu

Prosztatarák