Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Jóindulató prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak egyik leggyakoribb megbetegedése.

Fontos elkülöníteni a prosztataráktól. Az életkor előrehaladtával a húgyhólyag előtt-alatt elhelyezkedő, a húgycsövet körülvevő prostata egyre nagyobb lesz, melynek hatására a húgycsövet és a húgyhólyag alapját nyomni kezdi, később pedig akár részleges vagy teljes vizelet elzáródást is okozhat.

A kezdődő prosztata megnagyobbodás tünetei lehetnek a gyakoribb – főleg éjszaka jelentkező – vizelési ingerek, az un. „ parancsoló” vizelési inger, amikor az első ingerre azonnal vizelnie kell a páciensnek, illetve a vizelet sugár csökkenése, elvékonyodása.

Súlyosabb esetben vizelés után a hólyag nem ürül ki teljesen, végül akár teljes vizelet elzáródás is kialakulhat. A prosztata méretét, a kiürült és visszamaradó vizelet mennyiségét egyaránt ultrahang vizsgálattal lehet meghatározni.

Az enyhébb esetek gyógyszeres terápiával kezelhetők, amennyiben viszont már vizelet marad a hólyagban vizelés után, további műtéti (húgycsövön keresztüli rezekció vagy lézeres megkisebbítés) vagy egyéb alternatív kezelés (pl. termoterápia) válik szükségessé.

Foglaljon időpontot általános urológiai kivizsgálásra!

További kórképek és kezelésük

Férfi meddőség

Merevedési zavar

Herék elváltozásai

Vesekő

Prosztatarák