Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Jóindulató prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak egyik leggyakoribb megbetegedése.

Fontos elkülöníteni a prosztataráktól. Az életkor előrehaladtával a húgyhólyag előtt-alatt elhelyezkedő, a húgycsövet körülvevő prostata egyre nagyobb lesz, melynek hatására a húgycsövet és a húgyhólyag alapját nyomni kezdi, később pedig akár részleges vagy teljes vizelet elzáródást is okozhat.

Prosztata megnagyobbodás

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

A kezdődő prosztata megnagyobbodás tünetei lehetnek a gyakoribb – főleg éjszaka jelentkező – vizelési ingerek, az un. „ parancsoló” vizelési inger, amikor az első ingerre azonnal vizelnie kell a páciensnek, illetve a vizelet sugár csökkenése, elvékonyodása.

Súlyosabb esetben vizelés után a hólyag nem ürül ki teljesen, végül akár teljes vizelet elzáródás is kialakulhat. A prosztata méretét, a kiürült és visszamaradó vizelet mennyiségét egyaránt ultrahang vizsgálattal lehet meghatározni.

Az enyhébb esetek gyógyszeres terápiával kezelhetők, amennyiben viszont már vizelet marad a hólyagban vizelés után, további műtéti (húgycsövön keresztüli rezekció vagy lézeres megkisebbítés) vagy egyéb alternatív kezelés (pl. termoterápia) válik szükségessé.

További kórképek és kezelésük

- Férfigyógyászat.hu

Férfi meddőség

- Férfigyógyászat.hu

Merevedési zavar

- Férfigyógyászat.hu

Herék elváltozásai

- Férfigyógyászat.hu

Vesekő

- Férfigyógyászat.hu

Prosztatarák