Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Férfi meddőség

Ismert adat, hogy a gyermektelen házasságért 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei tehetők felelőssé, és az is, hogy a férfi termékenyítőképességi mutatók világszerte csökkenő tendenciát mutatnak. Jó tudni, hogy a férfiak kivizsgálása általában egyszerű, kevésbé invazív mint a nők esetében, ezért gyermektelen párkapcsolat esetén célszerű a kivizsgálást a férfi oldallal kezdeni. A kivizsgálás fájdalommentes, az alapvizsgálatok során fizikális vizsgálat, spermium analizis történik, szükség esetén ezeket ki kell egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai vizsgálattal, ultrahang-, vagy röntgen vizsgálatokkal. 

- Férfigyógyászat.hu

A férfi meddőség hátterében sokszor a fiatal férfiak here-visszértágulata áll, amely – az alsó végtag visszerességéhez hasonló- vénás tágulat a here körül, amelynek hosszabb idejű fennállása károsíthatja a nemzőképességet. Ezt az elváltozást műtéti úton lehet kezelni, amelyet manapság már rövid kórházi befekvéssel, vágás nélkül, úgynevezett laparoscopos megoldással, vagy microsebészeti módszerrel is lehet kezelni.

A gyermektelen házasság hátterében
Az érintettség százalékos megoszlása

%

férfi

%

%

mindkét fél

- Férfigyógyászat.hu

A férfi meddőség a legtöbb esetben kezelhető, a mai modern eljárásokkal sokszor reménytelennek tűnő esetben is található megoldás, akár olyan esetekben is, ha az ejaculatum egyáltalán nem tartalmaz spermiumokat. Ilyen esetekben a heréből – érzéstelenítésben – több helyről apró szövetmintákat veszünk, melyekből megállapítható a károsodás mértéke, valamint ugyanilyen módszerrrel bizonyos esetekben mesterséges megtermékenyítésre alkalmas minták is nyerhetők.

Mit kell tudni a spermium analízis előtt?

A vizsgálat előtt 3-4 nap önmegtartóztatás szükséges. Lehetőség van a minta behozására, amennyiben az két órán belül megoldható (ellenkező esetben mintaleadásra kultúrált helyiség áll rendelkezésre). A mintát tiszta tárolóedényben (pl. műanyagpohár) kérjük behozni, a mintaleadáshoz óvszer használata tilos, mivel az a spermiumok mozgását károsítja.

Mozgó spermiumok mikroszkóp alatt.

A spermium analízis normál értékei
3-5 nap carentia Ejaculatum: 2- 5 ml pH: 7.4 küllem: opálos
jól mozgó sejt: több mint 60% spermiumszám: 20 – 60 millió/ml
normál alak: több mint 60% viszkozitás: 30 percen belül elfolyósodó
Férfi meddőség kezelési lehetőségei
Gyógyszeres kezelés Injectios kezelés
Műtéti eljárások Életmódi tanácsok

További kórképek és kezelésük

- Férfigyógyászat.hu

Merevedési zavar

- Férfigyógyászat.hu

Herék elváltozásai

- Férfigyógyászat.hu

Férfi klimax

- Férfigyógyászat.hu

Vesekő

- Férfigyógyászat.hu

Prosztatarák