Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Férfi meddőség

Ismert adat, hogy a gyermektelen házasságért 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei tehetők felelőssé, és az is, hogy a férfi termékenyítőképességi mutatók világszerte csökkenő tendenciát mutatnak. Jó tudni, hogy a férfiak kivizsgálása általában egyszerű, kevésbé invazív mint a nők esetében, ezért gyermektelen párkapcsolat esetén célszerű a kivizsgálást a férfi oldallal kezdeni. A kivizsgálás fájdalommentes, az alapvizsgálatok során fizikális vizsgálat, spermium analizis történik, szükség esetén ezeket ki kell egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai vizsgálattal, ultrahang-, vagy röntgen vizsgálatokkal. 

A férfi meddőség hátterében sokszor a fiatal férfiak here-visszértágulata áll, amely – az alsó végtag visszerességéhez hasonló- vénás tágulat a here körül, amelynek hosszabb idejű fennállása károsíthatja a nemzőképességet. Ezt az elváltozást műtéti úton lehet kezelni, amelyet manapság már rövid kórházi befekvéssel, vágás nélkül, úgynevezett laparoscopos megoldással, vagy microsebészeti módszerrel is lehet kezelni.

A gyermektelen házasság hátterében
Az érintettség százalékos megoszlása

%

férfi

%

%

mindkét fél

A férfi meddőség a legtöbb esetben kezelhető, a mai modern eljárásokkal sokszor reménytelennek tűnő esetben is található megoldás, akár olyan esetekben is, ha az ejaculatum egyáltalán nem tartalmaz spermiumokat. Ilyen esetekben a heréből – érzéstelenítésben – több helyről apró szövetmintákat veszünk, melyekből megállapítható a károsodás mértéke, valamint ugyanilyen módszerrrel bizonyos esetekben mesterséges megtermékenyítésre alkalmas minták is nyerhetők.

Mit kell tudni a spermium analízis előtt?

A vizsgálat előtt 3-4 nap önmegtartóztatás szükséges. Lehetőség van a minta behozására, amennyiben az két órán belül megoldható (ellenkező esetben mintaleadásra kultúrált helyiség áll rendelkezésre). A mintát tiszta tárolóedényben (pl. műanyagpohár) kérjük behozni, a mintaleadáshoz óvszer használata tilos, mivel az a spermiumok mozgását károsítja.

Mozgó spermiumok mikroszkóp alatt.

A spermium analízis normál értékei
3-5 nap carentia Ejaculatum: 2- 5 ml pH: 7.4 küllem: opálos
jól mozgó sejt: több mint 60% spermiumszám: 20 – 60 millió/ml
normál alak: több mint 60% viszkozitás: 30 percen belül elfolyósodó
Férfi meddőség kezelési lehetőségei
Gyógyszeres kezelés Injectios kezelés
Műtéti eljárások Életmódi tanácsok
Foglaljon időpontot férfi meddőségi kivizsgálásra!

További kórképek és kezelésük

Merevedési zavar

Herék elváltozásai

Férfi klimax

Vesekő

Prosztatarák