Covid-19 információk

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy a rendeléseken az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező!

A járványügyi helyzet jelen szakaszában csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, a vizsgálatot megelőző két hétben külföldön nem járt, tünetmentes pácienseket tudunk fogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Kivizsgálás és kezelés

Vesekövesség

A vesekövesség

A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka előfordulása; oka a vizeletben oldott állapotban lévő bizonyos anyagok kicsapódása, kikristályosodása. A vesekövek kialakulását elősegíti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás, a vizelet túlzott kalcium-tartalma, a veséket és vesevezetéket érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos megbetegedések, és genetikai hajlam. A vesekövek mérete 1-2 mm-től több cm-ig is terjedhet.
Vesekövesség
A vesekő, amennyiben nem okoz elzáródást, hosszú ideig tünetmentes, “néma” maradhat, ám amennyiben egy ilyen “nyugvókő” kimozdul addigi helyzetéből és elzárja a vesében képződő vizelet útját, igen heves tüneteket okozhat.

A vesekövesség kimutatása

A vesekövesség ultrahang illetve röntgen vizsgálatokkal könnyen diagnosztizálható.
A kisebb, 0.5 cm alatti kövek spontán is távozhatnak, a nagyobbak viszont kezelésre szorulnak. Manapság már lehetőség van a vesében vagy a vesevezetékben elakadt kövek un. testen kívüli lökéshullám kezelésére ( ESWL kezelés), azaz a kövek apró darabokra törésére műtéti behatolás nélkül. A kezelést követően az apró, sokszor homokszemnyi darabkák spontán távoznak. A kezelés mintegy 45 percig tart, melynek során a páciens egy kezelőágyon fekszik, és a vesekőre fókuszált lökéshullámok a gyakori, változtatható erősségű ütések formájában a test szövetein áthatolva “szétrobbantják” a követ. A kezelést követően a betegek általában – amennyiben panaszmentesek – utasításokkal ellátva haza is mehetnek.
Amennyiben a kő lökéshullám kezeléssel nem távolítható el, úgy műtéti eljárásra van szükség. Manapság ez legtöbbször nagyobb vágás nélkül, ujjnyi szúráson keresztül történik (un. endoszkópos eljárással) és csak igen ritkán kerül sor nyílt műtétre. Az endoszkópos műtét néhány napos kórházi befekvést igényel, előnye viszont, hogy a kő teljes mértékben egyszerre eltávolításra kerül.

A vesekövesség megelőzése

A vesekőképződés sokszor megelőzhető. Általánosan fontos a bőséges folyadékbevitel, de a megelőzés a kő fajtájától is függ. A kalciumköves betegek esetében a megelőzést szolgálja az alacsony kalciumtartalmú ételek fogyasztása, Az oxalátokban gazdag ételek (spenót, kakaó, dió, bors, paradicsom stb.) nagymértékű fogyasztásának kerülése. Húgysavkövek esetén hús-, (főleg vad- és vöröshús) szegény diéta ajánlott, és megkísérelhető a vizelet lúgosítása is gyógyszeresen. A struvit kő húgyúti fertőzésre utal, ez esetben a gyulladás kezelése elengedhetetlen.

További kórképek és kezelésük

- Férfigyógyászat.hu

Férfi meddőség

- Férfigyógyászat.hu

Merevedési zavar

- Férfigyógyászat.hu

Herék elváltozásai

- Férfigyógyászat.hu

Férfi klimax

- Férfigyógyászat.hu

Prosztatarák